RYBA PIECZONA NIECO INACZEJ

Kategoria, TrudnośćŁatwy

Porcje1 Porcja
Czas przygotowania10 minutCzas gotowania1 godzinaCzas całkowity1 godzina 10 minut

Do dzisiejszego wpisu zainspirowały mnie moje wakacje nad morzem.

Spędziłam dwa tygodnie nad polskim morzem. I tak, jak pedałowanie wzdłuż prawie całego Wybrzeża, to naprawdę fantastyczna przygoda, tak szukanie dobrego jakościowo, smacznego (optymalnie bezmięsnego) posiłku, to... droga przez mękę!

Na 14 obiadowych wizyt w restauracjach nad polskim morzem 3 posiłki były naprawdę OK, a knajpy zdecydowanie godne polecenia (nie omieszkałam ocenić ich na Google). Reszta, no powiedzmy... nie pochorowałam się (ale też oceniłam, a co - mogę!) 😉

Nie będę Wam jednak teraz serwować recenzji nadmorskich miejscówek. Chcę zwrócić uwagę na to w jaki sposób najczęściej spożywamy ryby. A jest to moja obserwacja zarówno powakacyjna, jak i ta pracowa (w gabinecie na moje pytanie jak przyrządza pan/pani najczęściej rybę słyszę:

  1. smażę
  2. smażę w panierce
  3. piekę tradycyjnie (czyli w 150 -200 st. C).

    A to jest błąd (a nawet błędy - trzy błędy)!

I bynajmniej nie będę tu prawiła o tym, że smażenie winduje nam kaloryczność posiłku, że chłonie tłuszcz i generalnie... rakotwórcze związki Maillarda czy inne trudne słowa!

Z punktu widzenia dietetyka, to co najważniejsze w rybach, to kwasy tłuszczowe omega-3. Kwasy omega-3 zaliczają się do puli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wchodzą w skład komórek nerwowych, są doskonałym „pokarmem” dla mózgu, odpowiadają m.in. za przekaźnictwo nerwowe, ale i ładną skórę czy włosy. Ich niedobór sprzyja powstawaniu wielu chorób i może prowadzić do poważnych kłopotów zdrowotnych.

Problem z omega-3 jest jednak taki, że pod wpływem wysokiej temperatury tracą zdecydowaną większość swoich cudownych właściwości. Dlatego należy je spożywać wyłącznie na zimno. Oznacza to, że nie należy zbytnio podgrzewać produktów bogatych w te kwasy. Czyli np. nie dodajemy oleju lnianego do gotujących się dań, nie prażymy orzechów włoskich na suchej patelni, ani nie smażymy ryb bogatych w omega-3.

Zatrzymajmy się przy rybach. Najlepszą opcją jest jedzenie ich niepoddanych obróbce cieplnej lub w stopniu minimalnym. Sushi z surową rybą jest idealnym rozwiązaniem (jeśli masz sprawdzone i pewne ich źródło), ponad to do wyboru mamy: wędzenie na zimno, marynowanie, przyrządzanie ryb metodą sous vide, gotowanie na parze lub… pieczenie w niskiej temperaturze. I tę ostatnią opcję Wam dziś przybliżę.

Dla tych, którzy uważają omega-3 za coś abstrakcyjnego... 😉 Dzięki powolnemu pieczeniu w niskiej temperaturze ryba jest po prostu smaczniejsza - soczysta, wilgotna i zdecydowanie lepsza. Może to Was przekona?

Jak przygotować taką rybę?

  1. kup swoją ulubioną rybę (ja wybrałam łososia)
  2. dopraw według smaku
  3. upiecz w temperaturze max 80 st. C
  4. zjedz ze smakiem

składniki

 filet łososia
 przyprawy do smaku: sól, pieprz, imbir, limonka, rozmaryn, mięta, tymianek, chilli, musztarda lub inne zioła czy przyprawy
 1 pomidor
 4 ząbki czosnku

sposób wykonania

1

Umyj i osusz rybę.

2

Przypraw ulubionymi ziołami: skrop sokiem z cytryny, posól lub zamarynuj np. w miodzie i musztardzie lub sosie sojowym z posiekanym imbirem.

3

Nagrzej piekarnik do temp. 80 st. C

4

Przełóż rybę do naczynia żaroodpornego razem z innymi warzywami (czosnkiem, pomidorami, brokułami, papryką itp.) i wsadź do piekarnika.

5

Piecz około 45 - 60 minut (zależnie od grubości ryby).

6

Podaj z warzywami - pieczonymi i świeżymi oraz ziemniakami, kaszą lub ryżem.

Składniki

 filet łososia
 przyprawy do smaku: sól, pieprz, imbir, limonka, rozmaryn, mięta, tymianek, chilli, musztarda lub inne zioła czy przyprawy
 1 pomidor
 4 ząbki czosnku

Wskazówki

1

Umyj i osusz rybę.

2

Przypraw ulubionymi ziołami: skrop sokiem z cytryny, posól lub zamarynuj np. w miodzie i musztardzie lub sosie sojowym z posiekanym imbirem.

3

Nagrzej piekarnik do temp. 80 st. C

4

Przełóż rybę do naczynia żaroodpornego razem z innymi warzywami (czosnkiem, pomidorami, brokułami, papryką itp.) i wsadź do piekarnika.

5

Piecz około 45 - 60 minut (zależnie od grubości ryby).

6

Podaj z warzywami - pieczonymi i świeżymi oraz ziemniakami, kaszą lub ryżem.

RYBA PIECZONA NIECO INACZEJ