Porcje1 Porcja

Sałatka jarzynowa, to klasyka gatunku. Kiedyś była nieodłącznym elementem niemal każdej imprezy, dziś pojawia się zazwyczaj w okolicy świąt. Co prawda nie u mnie 😉 Jakoś nigdy nie było tradycji podawania tej sałatki - ani w Boże Narodzenie, ani przy okazji Wielkanocy, ale z Waszych pytań wnioskuję, że wielu z Was nie wyobraża sobie bez niej świąt. Zatem zajrzyj tu>> aby przeczytać dlaczego w ogóle warto ją jeść.

zostawiam też przepis na domową musztardę oraz na majonez light  może się przydać 🙂

pamiętaj, aby przeczytać dlaczego warto jeść sałatkę jarzynową 🙂

składniki

 1 marchewka
 1 pietruszka
 kawałek selera
 2 ziemniaki
 2 jajka
 1 ogórek kiszony
 1 małe jabłko
 3 łyżki stołowe groszku zielonego
 1 łyżki stołowe majonezu
 1 łyżeczka musztardy
 ew. śliwki w occie, kukurydza i inne ulubione dodatki
 sól i pieprz do smaku

sposób wykonania

1

Ziemniaka, selera, marchewkę i pietruszkę umyj i upiecz w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. przez około 40 - 60 minut (albo dłużej, jeśli warzywa są duże) lub ugotuj na parze.

2

Odstaw do ostudzenia (najlepiej schować do lodówki na całą noc ). Następnie obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

3

Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój drobno.

4

Ogórka i jabłko pokrój w małą kostkę.

5

Dorzuć groszek, kukurydzę, śliwki w occie czy inne składniki, które używasz.

6

Wszystkie składniki wymieszaj w misce z majonezem, musztardą i przyprawami. Spróbuj sałatkę i ew. dopraw ją do smaku pieprzem.

7

Odstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Uwaga,
8

jeśli musisz uważać na indeks glikemiczny posiłków zrezygnuj z kukurydzy i dodaj nieco mniej ziemniaków

Składniki

 1 marchewka
 1 pietruszka
 kawałek selera
 2 ziemniaki
 2 jajka
 1 ogórek kiszony
 1 małe jabłko
 3 łyżki stołowe groszku zielonego
 1 łyżki stołowe majonezu
 1 łyżeczka musztardy
 ew. śliwki w occie, kukurydza i inne ulubione dodatki
 sól i pieprz do smaku

Wskazówki

1

Ziemniaka, selera, marchewkę i pietruszkę umyj i upiecz w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. przez około 40 - 60 minut (albo dłużej, jeśli warzywa są duże) lub ugotuj na parze.

2

Odstaw do ostudzenia (najlepiej schować do lodówki na całą noc ). Następnie obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

3

Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój drobno.

4

Ogórka i jabłko pokrój w małą kostkę.

5

Dorzuć groszek, kukurydzę, śliwki w occie czy inne składniki, które używasz.

6

Wszystkie składniki wymieszaj w misce z majonezem, musztardą i przyprawami. Spróbuj sałatkę i ew. dopraw ją do smaku pieprzem.

7

Odstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Uwaga,
8

jeśli musisz uważać na indeks glikemiczny posiłków zrezygnuj z kukurydzy i dodaj nieco mniej ziemniaków

SAŁATKA JARZYNOWA