Opcje drukowania:

SAŁATKA Z DYNIĄ – SZYBKA I PROSTA

Porcje1 PorcjaCzas przygotowania15 minutCzas gotowania45 minutCzas całkowity1 godzina

 200 g dyni
 20 g świeżych liści szpinaku (rukoli, roszponki, sałaty)
 1 dużego buraka lub garść pomidorków koktajlowych
 50 g sera feta, bryndzy lub domowego sera jogurtowego
 1 łyżki stołowe pestek dyni
 1 łyżki stołowe oliwy
 1 łyżki stołowe octu balsamicznego
 1 ząbek czosnku
1

Szpinak umyj i odsącz na sitku.

2

Buraka i dynię upiecz (ew. ugotuj), następnie obierz i pokrój w kostkę.

3

Fetę także pokrój w kostkę (z sera jogurtowego można ulepić małe kulki, bryndzę fajnie się kruszy).

4

Pomidorki pokrój na połówki.

5

Czosnek obierz i posiekaj drobno lub przepuść przez praskę, zmieszaj dokładnie z oliwą i octem balsamicznym i powstałym sosem polej sałatkę.

6

Całość posyp pestkami dyni.

Wartość odżywcza

Wielkość porcji 1

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 369.9
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 23.3g36%
Cholesterol 44.5mg15%
Węglowodany 28.3g10%

Błonnik 8.8g36%
Białko 15.9g32%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.