SAŁATKA Z KASZĄ BULGUR I CIECIERZYCĄ

Porcje1 Porcja

Spieszę donieść, że zrzuciliście mnie pracą, tak że nie mam czasu na bloga – DZIĘKUJE Wam za to!

Zatem tylko podrzucam Wam (i sobie) pomysł na jutrzejszy lunch do pracy! Prosta i sycąca, łatwa w modyfikacji (zależnie od zawartości szafek i lodówki) a do tego smaczna i naprawdę wartościowa sałatka z kaszą, tofu, ciecierzycą, warzywami i chrupiącymi orzeźwiającymi kulkami granata.

składniki

 1 dowolnych sałat, jarmużu, liści szpinaku
 60 g kaszy bulgur
 2 łyżki stołowe granatu (ew. pomidorki koktajlowe)
 1 łyżeczka sezamu
 100 g tofu
 1 garść grubo posiekanej pietruszki (lub koperku)
 3 łyżki stołowe ugotowanej ciecierzycy lub fasoli (może być z puszki)
 1 łyżki stołowe oliwy
 kurkuma, sól i pieprz do smaku

sposób wykonania

1

Kaszę ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie i ostudź.

2

Sałatę, jarmuż, szpinak umyj i osusz. Jeśli korzystasz z jarmużu sparz go wrzącą wodą lub pokryj cienką warstwą oleju i upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 3-5 minut.

3

Tofu pokrój w kostkę i obtocz w oleju, kurkumie, soli, pieprzu oraz sezamie i usmaż na dobrze rozgrzanej patelni aż się zarumieni.

4

Ciecierzycę ugotuj do miękkości lub jeśli używasz z puszki przepłucz pod bieżącą wodą na sitku. x

5

Ciecierzycę ugotuj do miękkości lub jeśli używasz z puszki przepłucz pod bieżącą wodą na sitku.

6

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i posyp sałatkę kulkami granata lub pomidorkami koktajlowymi.

Składniki

 1 dowolnych sałat, jarmużu, liści szpinaku
 60 g kaszy bulgur
 2 łyżki stołowe granatu (ew. pomidorki koktajlowe)
 1 łyżeczka sezamu
 100 g tofu
 1 garść grubo posiekanej pietruszki (lub koperku)
 3 łyżki stołowe ugotowanej ciecierzycy lub fasoli (może być z puszki)
 1 łyżki stołowe oliwy
 kurkuma, sól i pieprz do smaku

Wskazówki

1

Kaszę ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie i ostudź.

2

Sałatę, jarmuż, szpinak umyj i osusz. Jeśli korzystasz z jarmużu sparz go wrzącą wodą lub pokryj cienką warstwą oleju i upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 3-5 minut.

3

Tofu pokrój w kostkę i obtocz w oleju, kurkumie, soli, pieprzu oraz sezamie i usmaż na dobrze rozgrzanej patelni aż się zarumieni.

4

Ciecierzycę ugotuj do miękkości lub jeśli używasz z puszki przepłucz pod bieżącą wodą na sitku. x

5

Ciecierzycę ugotuj do miękkości lub jeśli używasz z puszki przepłucz pod bieżącą wodą na sitku.

6

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i posyp sałatkę kulkami granata lub pomidorkami koktajlowymi.

SAŁATKA Z KASZĄ BULGUR I CIECIERZYCĄ