ZIELONA SAŁATKA Z KASZY BULGUR

Kategoria, TrudnośćŁatwy

Porcje1 Porcja
Czas przygotowania10 minutCzas gotowania10 minutCzas całkowity20 minut

Ta sałatka, to niekwestionowany hit moich diet (do spółki z gryczaną z rukolą). Jest prosta, tania, można ją zrobić z resztek pozostałych z poprzedniego dnia. Jest sycąca, smaczna i… pięknie zielona! To doskonały pomysł na lunch do pracy, lekką kolację albo na imprezę!

Jest wegańska, ma niski indeks glikemiczny i gluten.

składniki

 150 g suchej kaszy bulgur
 200 g mrożonego groszku
 30 g liści jarmużu
 1 awokado
 ½ długiego ogórka
 2 łyżki stołowe oliwy
 sól, pieprz, ew. suszone pomidory z czarnuszką (przyprawa)

sposób wykonania

1

Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie i odstaw do ostudzenia.

2

Jarmuż umyj i oberwij liście, wrzuć na patelnię i duś chwilę na oliwie aż liście zwiędną. Ostudź, a następnie posiekaj drobno.

3

Awokado obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

4

Ogórka umyj i pokrój.

5

Groszek ugotuj w osolonej wodzie - przestudź.

6

Wymieszaj wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w misce doprawiają do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i mixem suszonych pomidorów z czarnuszką (doskonale się komponuje).

7

Wstaw sałatkę do lodówki, aby się przegryzła.

Wartość odżywcza

Wielkość porcji 215 g


Ilość na porcję
Kalorie 360
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 13.5g21%
Cholesterol 0mg
Węglowodany 39g13%
Błonnik 12g48%
Białko 12g24%

* Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 150 g suchej kaszy bulgur
 200 g mrożonego groszku
 30 g liści jarmużu
 1 awokado
 ½ długiego ogórka
 2 łyżki stołowe oliwy
 sól, pieprz, ew. suszone pomidory z czarnuszką (przyprawa)

Wskazówki

1

Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie i odstaw do ostudzenia.

2

Jarmuż umyj i oberwij liście, wrzuć na patelnię i duś chwilę na oliwie aż liście zwiędną. Ostudź, a następnie posiekaj drobno.

3

Awokado obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

4

Ogórka umyj i pokrój.

5

Groszek ugotuj w osolonej wodzie - przestudź.

6

Wymieszaj wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w misce doprawiają do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i mixem suszonych pomidorów z czarnuszką (doskonale się komponuje).

7

Wstaw sałatkę do lodówki, aby się przegryzła.

ZIELONA SAŁATKA Z KASZY BULGUR