SAŁATKA Z PIECZONEJ BRUKSELKI

Kategoria, , TrudnośćŁatwy

Porcje1 Porcja
Czas przygotowania15 minutCzas gotowania30 minutCzas całkowity45 minut

Jeśli postawiliście sobie za cel przekonać swoich znajomych, przyjaciół, rodzinę lub też samych siebie do jedzenia brukselki! Jesteście w dobrym miejscu!!

Dziś przychodzę do Was z kolejną propozycją sałatki z warzyw pieczonych. To sycące i niezwykle wartościowe danie – głównie ze względu na brukselkę! O tym przezdrowym, a zazwyczaj nielubianym warzywie pisałam w oddzielnym wpisie – tutaj sprawdź dlaczego warto się przeprosić z brukselką!

Sałatka z pieczonych warzyw jest doskonałym pomysłem na ostatnie dni zimy. To także fajny pomysł na danie dla kogoś kto twierdzi, że brukselki nie znosi! Sam tylko fakt, że to warzywo upieczecie z dodatkiem przypraw, a nie ugotujecie roztaczając po całym domu jej dość kontrowersyjny zapach sprawi, że smak brukselki zdecydowanie zyska! Spróbujcie koniecznie! Ja już mam na koncie jedną „nawróconą” tym sposobem osobę.

składniki

 200 g brukselki
 2 garście dowolnego mixu sałat
 1 mała marchewka
 1 garść orzechów włoskich
 1 ząbek czosnku
 1 łyżki stołowe oliwy
  pieprz, oregano, ocet balsamiczny
 ½ szklanka gęstego jogurtu,
 1 łyżki stołowe musztardy
 1 łyżeczka miodu

sposób wykonania

1

Brukselkę oczyść i pokrój na połówki.

2

Wymieszaj dokładnie ze składnikami marynaty (2 łyżki oliwy, rozgnieciony ząbek czosnku, świeżo zmielony pieprz, szczypta oregano oraz łyżeczka octu balsamicznego) i wyłóż na blaszkę do pieczenia.

3

Piecz około 30 minut w temp. 200 stopni C.

4

W tym czasie umyj i ew. porwij na mniejsze kawałki swój ulubiony mix sałat. To może być sama rukola, roszponka lub mieszanka kilku sałat.

5

Obierz i zetrzyj na grubych oczkach marchewkę (jeśli nie masz dodaj np. marynowane plastry buraka). Tutaj ogranicza Cię jedynie Twój smak, wybierz coś co zjesz ze smakiem.

6

Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki.

7

Przygotuj sos do sałatki łącząc ze sobą gęsty jogurt, musztardę oraz odrobinę miodu na przełamanie smaku.

8

Upieczoną brukselkę przestudź trochę i wymieszaj z mixem sałat. Podaj z sosem.

Wartość odżywcza

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 535
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 35.8g56%
Węglowodany 27.4g10%
Błonnik 14.5g58%
Białko 18.7g38%

* Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 200 g brukselki
 2 garście dowolnego mixu sałat
 1 mała marchewka
 1 garść orzechów włoskich
 1 ząbek czosnku
 1 łyżki stołowe oliwy
  pieprz, oregano, ocet balsamiczny
 ½ szklanka gęstego jogurtu,
 1 łyżki stołowe musztardy
 1 łyżeczka miodu

Wskazówki

1

Brukselkę oczyść i pokrój na połówki.

2

Wymieszaj dokładnie ze składnikami marynaty (2 łyżki oliwy, rozgnieciony ząbek czosnku, świeżo zmielony pieprz, szczypta oregano oraz łyżeczka octu balsamicznego) i wyłóż na blaszkę do pieczenia.

3

Piecz około 30 minut w temp. 200 stopni C.

4

W tym czasie umyj i ew. porwij na mniejsze kawałki swój ulubiony mix sałat. To może być sama rukola, roszponka lub mieszanka kilku sałat.

5

Obierz i zetrzyj na grubych oczkach marchewkę (jeśli nie masz dodaj np. marynowane plastry buraka). Tutaj ogranicza Cię jedynie Twój smak, wybierz coś co zjesz ze smakiem.

6

Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki.

7

Przygotuj sos do sałatki łącząc ze sobą gęsty jogurt, musztardę oraz odrobinę miodu na przełamanie smaku.

8

Upieczoną brukselkę przestudź trochę i wymieszaj z mixem sałat. Podaj z sosem.

SAŁATKA Z PIECZONEJ BRUKSELKI