SAŁATKA Z PIECZONYCH WARZYW

Kategoria, , TrudnośćŁatwy

Porcje1 Porcja
Czas przygotowania15 minutCzas gotowania30 minutCzas całkowity45 minut

Czekając na pachnące pomidory i świeże chrupiące warzywa posiłkuję się tym co mi daje styczeń! Warzywa korzeniowe, brukselka i zielone liście… Na szczęście na te warzywa mogę liczyć cały rok! Dziś proponuję Wam wybitnie prosty pomysł na lunch lub kolację. Niezwykle aromatyczne, rozgrzewające i pełne smaku pieczone warzywa z lekkim sosem czosnkowym.

Do tej sałatki doskonale będą pasowały ziemniaki lub topinambur, papryka, buraki, seler czy pietruszka. Spróbujcie swoją wersję zimowej sałatki, każda modyfikacja mile widziana.

składniki

 ¼ batata
 150 g brukselki
 ¼ czerwonej cebuli
 100 g liściszpinaku
 1 łyżki stołowe oliwy
 1 łyżki stołowe sezamu
 sól, pieprz, ocet balsamiczny, czosnek

sposób wykonania

1

Warzywa umyj. Batata obierz i pokrój w kostkę, brukselkę pokrój na połówki lub – większe główki na cztery. Cebulę pokrój w piórka.

2

Polej warzywa oliwą i wymieszaj z przyprawami – solą i pieprzem oraz czosnkiem (w proszku lub świeżym).

3

Wyłóż warzywa na blachę i wstaw do nagrzanego piekarnika.

4

Piecz około 30 – 40 minut w temp. 200 st. C.

5

W czasie jak warzywa się pieką umyj oraz osusz liście szpinaku, możesz je porwać na mniejsze kawałki.

6

Upieczone warzywa lekko przestudź i połącz ze szpinakiem. Łyżkę oliwy wymieszaj z octem balsamicznym i sezamem, polej sosem gotową sałatkę.

7

Sałatka jest najlepsza świeża, ale następnego dnia też daje radę! Także spokojnie możesz ją sobie przygotować na jutro do pracy.

Wartość odżywcza

Ilość na porcję
Kalorie 295
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 16.8g26%
Węglowodany 17.2g6%
Błonnik 11.7g47%
Białko 11.3g23%

* Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 ¼ batata
 150 g brukselki
 ¼ czerwonej cebuli
 100 g liściszpinaku
 1 łyżki stołowe oliwy
 1 łyżki stołowe sezamu
 sól, pieprz, ocet balsamiczny, czosnek

Wskazówki

1

Warzywa umyj. Batata obierz i pokrój w kostkę, brukselkę pokrój na połówki lub – większe główki na cztery. Cebulę pokrój w piórka.

2

Polej warzywa oliwą i wymieszaj z przyprawami – solą i pieprzem oraz czosnkiem (w proszku lub świeżym).

3

Wyłóż warzywa na blachę i wstaw do nagrzanego piekarnika.

4

Piecz około 30 – 40 minut w temp. 200 st. C.

5

W czasie jak warzywa się pieką umyj oraz osusz liście szpinaku, możesz je porwać na mniejsze kawałki.

6

Upieczone warzywa lekko przestudź i połącz ze szpinakiem. Łyżkę oliwy wymieszaj z octem balsamicznym i sezamem, polej sosem gotową sałatkę.

7

Sałatka jest najlepsza świeża, ale następnego dnia też daje radę! Także spokojnie możesz ją sobie przygotować na jutro do pracy.

SAŁATKA Z PIECZONYCH WARZYW