TRZYSKŁADNIKOWA SAŁATKA Z SOCZEWICĄ

Kategoria, , TrudnośćŁatwy

Porcje1 Porcja
Czas przygotowania10 minutCzas gotowania15 minutCzas całkowity25 minut

Dziś błyskawiczny pomysł na lunch do pracy, przekąskę, lekką kolację albo… na jakąkolwiek inną okazję! Sałatka z zielonej soczewicy, moreli i jogurtu – to stały element spotkań towarzyskich w moim rodzinnym domu. Była tam odkąd pamiętam, nie wiem kto i kiedy przyniósł ten przepis do naszego domu. Pierwszy raz jadłam ją wiele wiele lat temu i od tamtej pory została już na zawsze w moim menu!
Zapraszam do spróbowania – ciekawe czy lubicie takie połączenia!

składniki

 40 g zielonej soczewicy (suchej)
 3 moreli suszonych
 1 ząbek czosnku
 1 łyżeczka oleju lub oliwy
 ½ szklanka gęstego jogurtu naturalnego

sposób wykonania

1

Soczewicę namocz na noc w zimnej wodzie. Rano wylej wodę z moczenia i przepłucz soczewicę na sitku (nie jest to konieczne, jeśli jednak macie wrażliwe żołądki lub po prostu szykujecie posiłek z pewnym wyprzedzeniem warto namoczyć soczewicę – dzięki temu będzie lżej strawna).

2

Następnie ugotuj ziarna soczewicy do miękkości w świeżej, nieosolonej wodzie. Soczewicę i pozostałe strączkowe solimy pod koniec gotowania! Skraca nam to czas gotowania nasion.

3

W czasie gdy soczewica się gotuje przygotuj resztę składników.

4

Morele wypłucz i namocz w ciepłej wodzie (10 minut wystarczy).

5

Pokrój w paski i polej odrobiną oleju, aby się nie sklejały, wymieszaj z soczewicą.

6

Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku, odrobinę soli i ew. nieco więcej oleju.

7

Podawaj z gęstym jogurtem.

Wartość odżywcza

Ilość na porcję
Kalorie 347.2
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 11.2g18%
Węglowodany 44.5g15%
Błonnik 7g29%
Białko 14.4g29%

* Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 40 g zielonej soczewicy (suchej)
 3 moreli suszonych
 1 ząbek czosnku
 1 łyżeczka oleju lub oliwy
 ½ szklanka gęstego jogurtu naturalnego

Wskazówki

1

Soczewicę namocz na noc w zimnej wodzie. Rano wylej wodę z moczenia i przepłucz soczewicę na sitku (nie jest to konieczne, jeśli jednak macie wrażliwe żołądki lub po prostu szykujecie posiłek z pewnym wyprzedzeniem warto namoczyć soczewicę – dzięki temu będzie lżej strawna).

2

Następnie ugotuj ziarna soczewicy do miękkości w świeżej, nieosolonej wodzie. Soczewicę i pozostałe strączkowe solimy pod koniec gotowania! Skraca nam to czas gotowania nasion.

3

W czasie gdy soczewica się gotuje przygotuj resztę składników.

4

Morele wypłucz i namocz w ciepłej wodzie (10 minut wystarczy).

5

Pokrój w paski i polej odrobiną oleju, aby się nie sklejały, wymieszaj z soczewicą.

6

Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku, odrobinę soli i ew. nieco więcej oleju.

7

Podawaj z gęstym jogurtem.

TRZYSKŁADNIKOWA SAŁATKA Z SOCZEWICĄ