Opcje drukowania:

TRZYSKŁADNIKOWA SAŁATKA Z SOCZEWICĄ

Porcje1 PorcjaCzas przygotowania10 minutCzas gotowania15 minutCzas całkowity25 minut

 40 g zielonej soczewicy (suchej)
 3 morele suszonych
 1 ząbek czosnku
 1 łyżeczka oleju lub oliwy
 ½ szklanka gęstego jogurtu naturalnego
1

Soczewicę namocz na noc w zimnej wodzie. Rano wylej wodę z moczenia i przepłucz soczewicę na sitku (nie jest to konieczne, jeśli jednak macie wrażliwe żołądki lub po prostu szykujecie posiłek z pewnym wyprzedzeniem warto namoczyć soczewicę – dzięki temu będzie lżej strawna).

2

Następnie ugotuj ziarna soczewicy do miękkości w świeżej, nieosolonej wodzie. Soczewicę i pozostałe strączkowe solimy pod koniec gotowania! Skraca nam to czas gotowania nasion.

3

W czasie gdy soczewica się gotuje przygotuj resztę składników.

4

Morele wypłucz i namocz w ciepłej wodzie (10 minut wystarczy).

5

Pokrój w paski i polej odrobiną oleju, aby się nie sklejały, wymieszaj z soczewicą.

6

Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku, odrobinę soli i ew. nieco więcej oleju.

7

Podawaj z gęstym jogurtem.

Wartość odżywcza

Ilość na porcję
Kalorie 347.2
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 11.2g18%
Węglowodany 44.5g15%

Błonnik 7g29%
Białko 14.4g29%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.