Opcje drukowania:

SCHAB GOTOWANY

Porcje1 Porcja

 1,50 kg schabu
  szklanka soli (część można zastąpić domową kostką rosołową)
 2 łyżki stołowe cukru
 2 łyżki stołowe pieprzu w ziarnach
 2 łyżki stołowe majeranku
 1 łyżki stołowe ziela angielskiego
 1 garść liści laurowych
 3 ząbki czosnku
 1 łyżki stołowe musztardy ziarnistej (najlepiej domowej)
1

Do dużego garnka wlej 3 litry wody, dodaj przyprawy: 1/3 szklanki soli (część soli możesz zastąpić domową kostką rosołową), 2 łyżki cukru, 1 łyżka pieprzu w ziarenkach, 2 łyżki majeranku, 1 łyżkę ziela angielskiego, garść liści laurowych, 3 ząbki czosnku, czubatą łyżkę ziarnistej musztardy lub inne swoje ulubione zioła i dodatki – paprykę w proszku, szałwię...

2

Całość zagotuj.

3

Do wrzątku włóż schab (ok. 1,5 kg) i gotuj 5 – 7 minut.

4

Odstaw mięso w wywarze na 24 godziny do chłodnego miejsca.

5

Po upływie doby wyjmij schab i zagotuj wodę z przyprawami.

6

Do wrzątku włóż mięso i znowu gotuj 5 – 7 minut i odstaw na 24 godziny.

7

Po upływie kolejnej doby mięso jest gotowe!

uwaga,
8

Tak przygotowany schab można jeść na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlinę. Doskonale się mrozi „na potem”.