SIEMIANKA KOKOSOWA NA ŚNIADANIE

Kategoria, , TrudnośćŁatwy

Porcje1 Porcja
Czas przygotowania2 minutCzas gotowania5 minutCzas całkowity7 minut

Wy odpoczywaliście, ale Wasz żołądek… obawiam się, że jest całkiem poważnie przepracowany po świętach! Dlatego zróbcie sobie TO na śniadanie! Siemianka albo lnianka, zwana też owsianką bez płatków owsianych, to hit na diecie paleo, to także stały punkt każdego niemal poranka u osób lubujących się w śniadaniach białkowo-tłuszczowych. Nawet jeśli nie przepadacie za śniadaniami BT (jak ja, bo jestem zaraz po nich głodna!) i stronicie od diety paleo (jak ja), to niech to będzie Wasze antidotum na objedzenie i problemy trawienne, o które po trzech dniach za stołem nie trudno. Wasz żołądek na pewno będzie wdzięczny.

Przepis jest bardzo prosty i w dowolny sposób możecie go modyfikować. U mnie jako dodatek pojawiły się wiórki kokosowe (bo mam słoik świeżych pachnących!), ale może to być mak albo zmielone orzechy. Spróbujcie sami.

Wartość odżywcza w wersji z łyżką wiórków kokosowych i garścią malin.

składniki

 200 ml wody
 2 łyżki stołowe siemienia lnianego
 1 łyżki stołowe wiórków kokoswych (lub maku)
 garść owoców (malin, jagód itp.) lub małe jabłko, gruszka

sposób wykonania

1

Wodę zagotuj, a siemię lniane zmiel.

2

Zmniejsz gaz pod garnkiem z wodą, do gotującej się wody dodaj wiórki kokosowe (lub mak) oraz zmielone siemię lniane.

3

Mieszaj intensywnie i gotuj około 3 minut.

4

Wyłącz gaz i wymieszaj siemiankę ze zmielonymi orzechami.

5

Dodaj ulubione owoce i ew. posyp płatkami migdałowymi lub kokosowymi.

6

Zamiast wody można użyć napoju roślinnego lub mleka, ew. mleka kokosowego z puszki – w tym ostatnim przypadku kaloryczność śniadania znacząco wzrośnie.

Wartość odżywcza

Ilość na porcję
Kalorie 172
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 12.4g20%
Węglowodany 14.3g5%
Błonnik 10.7g43%
Białko 4.8g10%

* Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 200 ml wody
 2 łyżki stołowe siemienia lnianego
 1 łyżki stołowe wiórków kokoswych (lub maku)
 garść owoców (malin, jagód itp.) lub małe jabłko, gruszka

Wskazówki

1

Wodę zagotuj, a siemię lniane zmiel.

2

Zmniejsz gaz pod garnkiem z wodą, do gotującej się wody dodaj wiórki kokosowe (lub mak) oraz zmielone siemię lniane.

3

Mieszaj intensywnie i gotuj około 3 minut.

4

Wyłącz gaz i wymieszaj siemiankę ze zmielonymi orzechami.

5

Dodaj ulubione owoce i ew. posyp płatkami migdałowymi lub kokosowymi.

6

Zamiast wody można użyć napoju roślinnego lub mleka, ew. mleka kokosowego z puszki – w tym ostatnim przypadku kaloryczność śniadania znacząco wzrośnie.

SIEMIANKA KOKOSOWA NA ŚNIADANIE