Opcje drukowania:

SIEMIANKA KOKOSOWA NA ŚNIADANIE

Porcje1 PorcjaCzas przygotowania2 minutCzas gotowania5 minutCzas całkowity7 minut

 200 ml wody
 2 łyżki stołowe siemienia lnianego
 1 łyżki stołowe wiórków kokoswych (lub maku)
 garść owoców (malin, jagód itp.) lub małe jabłko, gruszka
1

Wodę zagotuj, a siemię lniane zmiel.

2

Zmniejsz gaz pod garnkiem z wodą, do gotującej się wody dodaj wiórki kokosowe (lub mak) oraz zmielone siemię lniane.

3

Mieszaj intensywnie i gotuj około 3 minut.

4

Wyłącz gaz i wymieszaj siemiankę ze zmielonymi orzechami.

5

Dodaj ulubione owoce i ew. posyp płatkami migdałowymi lub kokosowymi.

6

Zamiast wody można użyć napoju roślinnego lub mleka, ew. mleka kokosowego z puszki – w tym ostatnim przypadku kaloryczność śniadania znacząco wzrośnie.

Wartość odżywcza

Ilość na porcję
Kalorie 172
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 12.4g20%
Węglowodany 14.3g5%

Błonnik 10.7g43%
Białko 4.8g10%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.