Opcje drukowania:

ŚLEDZIE KORZENNE – PRZEPIS

Porcje1 PorcjaCzas przygotowania20 minut

marynowana cebula
 3 czerwone cebule
 ½ szklanka octu jabłkowego
 ½ szklanka wody
 2 łyżki stołowe miodu o delikatnym smaku
 kilka goździków, kawałek kory cynamonu, ew. chilli
śledzie
 10 filetów śledziowych solonych
 1 szklanka wysokiej jakości oleju o delikatnym smaku (rzepakowy, lniany)
 mieszanka przypraw – zmielone goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, pieprz
marynowana cebula
1

Uwaga, zróbcie od razu podwójną porcję, ta cebula jest doskonałym dodatkiem do wielu dań – sałatek, kanapek, domowych burgerów itp.

2

Cebulę obieramy i dzielimy na ćwiartki lub ósemki lub kroimy w pióra, zalewamy wrzątkiem i gotujemy minutę. Następnie odlewamy wodę i hartujemy cebulę wrzucając ją do miski z lodowatą wodą. Zimną cebulę przekładamy do słoiczków i przygotowujemy marynatę.

3

W małym garnuszku gotujemy wodę z przyprawami – studzimy i do przestudzonej wody dodajemy miód i ocet.

4

Tak przygotowaną marynatą zalewamy cebulę. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum dobę. Spokojnie można nawet na tydzień czy dwa.

śledzie
5

Jeśli śledzie są solone zalewamy je lodowatą wodą i moczymy 2 – 3 godziny.

6

Następnie śledzie kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do słoika. Zalewamy olejem wymieszanym z przyprawami. Dokładnie zakręcamy i odstawiamy na minimum 24 godziny.

7

Przed podaniem (można kilka godzin przed, ale nie jest to konieczne) odsączamy z zalewy śledzie i cebulę i łączymy oba składniki. Do dania można dodać pokrojonego w kostkę lub ósemki upieczonego w skórce ziemniaka i posiekane w paski lub kostkę jabłko.