ŚLEDZIE Z KAPARAMI

Kategoria, TrudnośćŁatwy

Porcje1 Porcja
Czas przygotowania30 minutCzas gotowania30 minutCzas całkowity1 godzina

Prosta, wyrazista w smaku – nie tylko dla wielbicieli kaparów! Idealna na świąteczny stół, imprezę karnawałową czy kolację. Do pracy raczej nie radzę jej zabierać… chyba, że Wam nie zależy na pracy i macie już na oku coś lepszego.

Śledzi chyba nikomu przedstawiać nie trzeba! Ta tłusta ryba jest prawdziwą skarbnicą kwasów omega-3, witaminy D, E i A oraz selenu. Zawiera także witaminę B12, żelazo, cynk, jod czy miedź.

W kwestii kaloryczności: śledź świeży w 100 g (jeden płat) ma 161 kcal, marynowany 192 kcal, natomiast w oleju 301 kcal – jednak w kwestii śledzia nie przejmowałabym się aż tak kalorycznością! Korzyści zdrowotne związane z regularnym jedzeniem tej ryby przewyższają nad ew. minusami.

Dzięki obecności kwasów tłuszczowych omega–3 śledzie zapobiegają zakrzepom krwi, korzystnie wpływają na pracę mózgu, oraz obniżają stężenie cholesterolu. Ważne jednak jest to z czym te śledzie zjadasz… Tłusta śmietana czy majonez nie pomogą. Jako dodatek wybierz raczej olej tłoczony na zimno i warzywa. Koniecznie dopraw do smaku ziołami.

Przepis jest na 4 niewielkie porcje - wartość odżywcza na 1.

składniki

 4 płaty śledziowe
 1 mała czerwona cebula
 2 łyżki stołowe kaparów (najlepiej marynowanych z pieprzem)
 4 grzybki marynowane
 2 ogórki konserwowe
 2 łyżki stołowe dobrej jakości oleju lub oliwy

sposób wykonania

1

Świeże śledzie namocz w zimnej wodzie przez 2-3 godziny.

2

Następnie (jeśli masz czas i możliwości) wypłucz śledzie pod bieżącą wodą i zalej je zalewą z gruszek lub śliwek w occie – jest kwaśna, dobrze doprawiona i lekko słodka. Takie moczenie przez około 12 – 24 godziny nada śledziom doskonały smak, jednak nie jest to konieczne – także nie martw się, jeśli nie masz takich smakołyków w swojej spiżarni.

3

Wymoczone śledzie pokrój w drobną kosteczkę i przełóż do miski.

4

Dodaj drobno posiekaną cebulę, grzybki i ogórki oraz kapary. Jeśli kapary są w zalewie octowej – przecedź je na sitku i wylej zalewę, w przypadku zalewy olejowej możesz jej użyć do śledzi.

5

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i zalej olejem. Używając kaparów z marynowanym pieprzem nie ma konieczności doprawiania sałatki, jeśli masz zwykłe kapary – dodaj trochę świeżo zmielonego pieprzu. Przełóż całość do słoika i odstaw na minimum 24 godziny, aby smaki się przegryzły.

Wartość odżywcza

Ilość na porcję
Kalorie 282
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 20.6g32%
Węglowodany 2.1g1%
Błonnik 1.3g6%
Białko 21g42%

Wapń 73%
Vitamina D 9.5%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 4 płaty śledziowe
 1 mała czerwona cebula
 2 łyżki stołowe kaparów (najlepiej marynowanych z pieprzem)
 4 grzybki marynowane
 2 ogórki konserwowe
 2 łyżki stołowe dobrej jakości oleju lub oliwy

Wskazówki

1

Świeże śledzie namocz w zimnej wodzie przez 2-3 godziny.

2

Następnie (jeśli masz czas i możliwości) wypłucz śledzie pod bieżącą wodą i zalej je zalewą z gruszek lub śliwek w occie – jest kwaśna, dobrze doprawiona i lekko słodka. Takie moczenie przez około 12 – 24 godziny nada śledziom doskonały smak, jednak nie jest to konieczne – także nie martw się, jeśli nie masz takich smakołyków w swojej spiżarni.

3

Wymoczone śledzie pokrój w drobną kosteczkę i przełóż do miski.

4

Dodaj drobno posiekaną cebulę, grzybki i ogórki oraz kapary. Jeśli kapary są w zalewie octowej – przecedź je na sitku i wylej zalewę, w przypadku zalewy olejowej możesz jej użyć do śledzi.

5

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i zalej olejem. Używając kaparów z marynowanym pieprzem nie ma konieczności doprawiania sałatki, jeśli masz zwykłe kapary – dodaj trochę świeżo zmielonego pieprzu. Przełóż całość do słoika i odstaw na minimum 24 godziny, aby smaki się przegryzły.

ŚLEDZIE Z KAPARAMI