Opcje drukowania:

SOS POMIDOROWY DO SŁOIKÓW

Porcje1 PorcjaCzas przygotowania20 minutCzas gotowania4 godzinyCzas całkowity4 godziny 20 minut

 5 kg pomidorów
 1 cukinia
 5 suszonych pomidorów
 2 cebule
 ½ główki czosnku
 3 łyżki stołowe oliwy
 pieprz, chilli, bazylia, sól itp.
1

Pomidory sparz i obierz ze skórki.

2

Cebulę posiekaj i podsmaż przez 3-4 minuty na oliwie, pod koniec dodaj pokrojone w paski suszone pomidory oraz posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ew. papryczkę chilli.

3

Smaż chwilę uważając, aby czosnek się nie przypalił (będzie gorzki i zepsuje całe danie).

4

Następnie dodaj pokrojoną cukinię oraz dopraw pieprzem, chilli, bazylią, odrobiną soli – tym co lubisz. Duś, mieszając od czasu do czasu.

5

Na sam koniec dodaj obrane ze skórki i pokrojone np. w ósemki lub kostkę pomidory. Zamieszaj i duś na małym ogniu aż sos zgęstnieje (będzie to trwało nawet około 4 godzin, zależnie od konsystencji jaką chcesz osiągnąć).

6

Pod koniec duszenia zacznij przygotowywać słoiki – umyj je i sparz dokładnie (łącznie z zakrętkami) wrzątkiem lub w piekarniku, sprawdź czy zakrętki się nie wypaczyły.

7

Gotowy sos przekładaj do gorących słoików, zakręć i odstaw na zakrętce – przykryj kocem i zostaw do całkowitego wystudzenia.

8

Następnie podpisz, schowaj i… czekaj na czarną godzinę.

9

W czasie czarnej godziny podgrzej sos, dopraw go jeśli to konieczne i wymieszaj z wcześniej ugotowaną kaszą lub makaronem.