SOS POMIDOROWY KLASYCZNY

Porcje2 Porcje

Dziś coś z serii „klasyka gatunku” – czyli przepis, który po prostu wypada znać! Sos pomidorowy pasuje do baaardzo wielu dań, więc warto zapoznać się z tym przepisem!

O przepis na sos pomidorowy bardzo często dostaję zapytania, więc w końcu – oto i on, we własnej osobie: sos pomidorowy! Przepis jest na dwie porcje (w przypadku spaghetti) lub na cztery porcje (w przypadku dużej pizzy).

składniki

 400500 g pomidorów (słoik, puszka lub pomidory świeże)
 4 suszone pomidory
 1 cebula
 3 ząbki czosnku
 1 łyżki stołowe oliwy
 pieprz, chilli, bazylia, sól itp.

sposób wykonania

1

Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie, pod koniec dodaj pokrojone w paski suszone pomidory oraz posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.

2

Smaż chwilę uważając, aby czosnek się nie przypalił (będzie gorzki i zepsuje całe danie), dodaj pomidory (pelati lub świeże) i przyprawy – czarny pieprz, chilli, bazylię itp.

3

Duś aż sos zgęstnieje – do pizzy nawet około 25-30 minut (musi być gęsty, aby nie wsiąknął w ciasto), jako dodatek do spaghetti zdecydowanie krócej.

Wartość odżywcza

Wielkość porcji połowa przepisu

Porcje 2


Ilość na porcję
Kalorie 189
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 11g17%
Węglowodany 17.6g6%
Błonnik 6.8g28%
Białko 4.9g10%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 400500 g pomidorów (słoik, puszka lub pomidory świeże)
 4 suszone pomidory
 1 cebula
 3 ząbki czosnku
 1 łyżki stołowe oliwy
 pieprz, chilli, bazylia, sól itp.

Wskazówki

1

Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie, pod koniec dodaj pokrojone w paski suszone pomidory oraz posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.

2

Smaż chwilę uważając, aby czosnek się nie przypalił (będzie gorzki i zepsuje całe danie), dodaj pomidory (pelati lub świeże) i przyprawy – czarny pieprz, chilli, bazylię itp.

3

Duś aż sos zgęstnieje – do pizzy nawet około 25-30 minut (musi być gęsty, aby nie wsiąknął w ciasto), jako dodatek do spaghetti zdecydowanie krócej.

SOS POMIDOROWY KLASYCZNY