Opcje drukowania:

SOS POMIDOROWY KLASYCZNY

Porcje2 Porcje

 500 g pomidorów (przecier, pelati lub pomidory świeże)
 4 sztuki suszone pomidory
 1 cebula (można pominąć, jeśli nie tolerujemy)
 3 ząbki czosnku
 1 łyżki stołowe oliwy
 pieprz, chilli, bazylia, sól itp.
1

Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie, pod koniec dodaj pokrojone w paski suszone pomidory oraz posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.

2

Smaż chwilę uważając, aby czosnek się nie przypalił (będzie gorzki i zepsuje całe danie), dodaj pomidory (pelati lub świeże) i przyprawy – czarny pieprz, chilli, bazylię itp.

3

Duś aż sos zgęstnieje – do pizzy nawet około 30 minut (musi być gęsty, aby nie wsiąknął w ciasto), jako dodatek do spaghetti zdecydowanie krócej.

Wartość odżywcza

Wielkość porcji połowa przepisu

Porcje 2


Ilość na porcję
Kalorie 189
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 11g17%
Węglowodany 17.6g6%

Błonnik 6.8g28%
Białko 4.9g10%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.