SZYBKIE CIASTECZKA Z CIECIERZYCY

Kategoria, TrudnośćŁatwy

Porcje1 Porcja
Czas przygotowania10 minutCzas gotowania20 minutCzas całkowity30 minut

Coś czuję, że każdy nas to zna… Niespodziewani goście nadchodzą, a w lodówce tylko światło albo inaczej: ochota na słodkie co nieco zazwyczaj dopada nas znienacka. Od braku cukru aż Cię skręca, a sezon na bikini nieubłaganie się zbliża… Jak żyć? 

Zanim wyskoczysz do kiosku po batona zobacz czy w szafce nie poniewiera się: puszka ciecierzycy, zapomniana tabliczka gorzkiej czekolady, niedojedzone masło orzechowe (lub garść dowolnych orzechów i blender), mąka (ryżowa, z amarantusa, gryczana lub pełnoziarnista/razowa – jeśli nie musisz unikać glutenu) i jeszcze jakiś słodzik – melasa, miód, ew. garść daktyli.

Zaczynamy, za 20 minut będzie można parzyć kawę do ciasteczek!

Wegańskie (pod warunkiem, że nie użyjesz miodu) i bez glutenu, a do tego z czekoladą!

składniki

 240 g ugotowanej ciecierzycy (1 puszka)
 2 łyżki stołowe mąki gryczanej (lub pszennej, owsianej)
 60 g dowolnego masła orzechowego (3 łyżki)
 100 g melasy lub miodu
 ½ tabliczki czekolady
 1 łyżeczka proszku do pieczenia

sposób wykonania

1

Ugotowaną lub odsączoną z zalewy i opłukaną ciecierzycę z puszki zmik­suj na gładką masę w blenderze, stopniowo dodając masło orzechowe (ja dałam z nerkowców, ale z fistaszków czy migdałowe też będzie świetne) i melasę (u mnie z buraków cukrowych) lub miód.

2

Jak uzyskasz już jednolitą masę dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i posiekaną czekoladę - zamiast czekolady pasują też rodzynki lub posiekane orzechy (fistaszki, nerkowce).

3

Wymieszaj ciasto łyżką aż do połączenia wszystkich składników.

4

Blachę do pieczenia wyłóż papierem i nakładaj na nią masę ciasteczkową, przy pomocy łyżki. Spłaszczaj lekko masę przy pomocy dłoni lub widelca.

5

Piecz ciasteczka około 15 minut (max 20 minut) w piekarniku nagrzanym do 180st. C.

6

Postaraj się, aby ciasteczka wystygły przed spróbowaniem.

Wartość odżywcza

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 80

Składniki

 240 g ugotowanej ciecierzycy (1 puszka)
 2 łyżki stołowe mąki gryczanej (lub pszennej, owsianej)
 60 g dowolnego masła orzechowego (3 łyżki)
 100 g melasy lub miodu
 ½ tabliczki czekolady
 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wskazówki

1

Ugotowaną lub odsączoną z zalewy i opłukaną ciecierzycę z puszki zmik­suj na gładką masę w blenderze, stopniowo dodając masło orzechowe (ja dałam z nerkowców, ale z fistaszków czy migdałowe też będzie świetne) i melasę (u mnie z buraków cukrowych) lub miód.

2

Jak uzyskasz już jednolitą masę dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i posiekaną czekoladę - zamiast czekolady pasują też rodzynki lub posiekane orzechy (fistaszki, nerkowce).

3

Wymieszaj ciasto łyżką aż do połączenia wszystkich składników.

4

Blachę do pieczenia wyłóż papierem i nakładaj na nią masę ciasteczkową, przy pomocy łyżki. Spłaszczaj lekko masę przy pomocy dłoni lub widelca.

5

Piecz ciasteczka około 15 minut (max 20 minut) w piekarniku nagrzanym do 180st. C.

6

Postaraj się, aby ciasteczka wystygły przed spróbowaniem.

SZYBKIE CIASTECZKA Z CIECIERZYCY