Opcje drukowania:

SZYBKIE CIASTECZKA Z CIECIERZYCY

Porcje1 PorcjaCzas przygotowania10 minutCzas gotowania20 minutCzas całkowity30 minut

 240 g ugotowanej ciecierzycy (1 puszka)
 2 łyżki stołowe mąki gryczanej (lub pszennej, owsianej)
 60 g dowolnego masła orzechowego (3 łyżki)
 100 g melasy lub miodu
 ½ tabliczki czekolady
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1

Ugotowaną lub odsączoną z zalewy i opłukaną ciecierzycę z puszki zmik­suj na gładką masę w blenderze, stopniowo dodając masło orzechowe (ja dałam z nerkowców, ale z fistaszków czy migdałowe też będzie świetne) i melasę (u mnie z buraków cukrowych) lub miód.

2

Jak uzyskasz już jednolitą masę dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i posiekaną czekoladę - zamiast czekolady pasują też rodzynki lub posiekane orzechy (fistaszki, nerkowce).

3

Wymieszaj ciasto łyżką aż do połączenia wszystkich składników.

4

Blachę do pieczenia wyłóż papierem i nakładaj na nią masę ciasteczkową, przy pomocy łyżki. Spłaszczaj lekko masę przy pomocy dłoni lub widelca.

5

Piecz ciasteczka około 15 minut (max 20 minut) w piekarniku nagrzanym do 180st. C.

6

Postaraj się, aby ciasteczka wystygły przed spróbowaniem.

Wartość odżywcza

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 80