POMIDOROWY GULASZ Z KALAFIORA I BATATÓW

Kategoria, , TrudnośćPośredni

Porcje1 Porcja
Czas przygotowania10 minutCzas gotowania30 minutCzas całkowity40 minut

Dziś zapraszam na rozgrzewający, sycący i samosięrobiący obiad – dania jednogarnkowe, to coś co naprawdę nie raz uratowało mnie przed śmiercią głodową.

Skomplikowanie dania jest na poziomie dla początkujących, smak – poziom bardzo zaawansowany. Polecam na leniwy weekendowy obiad, wieczorne spotkanie ze znajomymi, a jak zrobicie większą porcje, to jeszcze Wam zostanie do termosu na poniedziałkowy lunch! To naprawdę doskonały pomysł na ciepły posiłek w ciągu dnia.

składniki

 400 g pomidorów (swieże lub pelati)
 ½ główki kalafiora
 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
 1 szklanka bulionu warzywnego
 mały batat
 1 cebula
 1 batatów
 2 ząbki czosnku
 70 g suchych ziaren zielonej soczewicy
 2 łyżki stołowe olwiy
 nasion kolendry, kuminu rzymskiego, kurkumy, curry, sól, czarny pieprz
 do podania brązowy ryż, orzechy, natka pietruszki

sposób wykonania

1

Soczewicę ugotuj w oddzielnym garnku.

2

Nasiona kolendry i kuminu upraż w suchym garnku z grubym dnem lub na patelni, następnie przesyp je do moździerza i utłucz dodając curry, kurkumę oraz szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu.

3

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podduś na niej posiekaną drobno cebulę, jak będzie już miękka dodaj posiekany czosnek i mieszankę przypraw wraz z posiekaną i oczyszczoną z nasion papryczką chilli.

4

Smaż 2 - 3 minuty po czym dodaj przecier pomidorowy, pomidory pelati oraz bulion.

5

Zamieszaj i dodaj obrane i pokrojone w kostkę bataty. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 – 20 minut.

6

Następnie dodaj kalafiora podzielonego na różyczki i duś kolejny kwadrans.

7

Na sam koniec dodaj ugotowaną wcześniej soczewicę. Wymieszaj całość i dopraw solą oraz pieprzem.

8

Podawaj gorące np. z brązowym ryżem oraz posiekaną natką pietruszki.

Składniki

 400 g pomidorów (swieże lub pelati)
 ½ główki kalafiora
 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
 1 szklanka bulionu warzywnego
 mały batat
 1 cebula
 1 batatów
 2 ząbki czosnku
 70 g suchych ziaren zielonej soczewicy
 2 łyżki stołowe olwiy
 nasion kolendry, kuminu rzymskiego, kurkumy, curry, sól, czarny pieprz
 do podania brązowy ryż, orzechy, natka pietruszki

Wskazówki

1

Soczewicę ugotuj w oddzielnym garnku.

2

Nasiona kolendry i kuminu upraż w suchym garnku z grubym dnem lub na patelni, następnie przesyp je do moździerza i utłucz dodając curry, kurkumę oraz szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu.

3

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podduś na niej posiekaną drobno cebulę, jak będzie już miękka dodaj posiekany czosnek i mieszankę przypraw wraz z posiekaną i oczyszczoną z nasion papryczką chilli.

4

Smaż 2 - 3 minuty po czym dodaj przecier pomidorowy, pomidory pelati oraz bulion.

5

Zamieszaj i dodaj obrane i pokrojone w kostkę bataty. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 – 20 minut.

6

Następnie dodaj kalafiora podzielonego na różyczki i duś kolejny kwadrans.

7

Na sam koniec dodaj ugotowaną wcześniej soczewicę. Wymieszaj całość i dopraw solą oraz pieprzem.

8

Podawaj gorące np. z brązowym ryżem oraz posiekaną natką pietruszki.

POMIDOROWY GULASZ Z KALAFIORA I BATATÓW