WIOSENNA SAŁATKA ZE SZPARAGAMI

Kategoria, , TrudnośćŁatwy

Porcje1 Porcja
Czas przygotowania15 minutCzas gotowania5 minutCzas całkowity20 minut

Niezobowiązująca, prosta i bardzo odświeżająca! Kolorowa sałatka ze szparagami, to coś co na wiosnę pojawia się u mnie dość często w bardzo wielu konfiguracjach! Kocham gotować, łączyć smaki i szukać nowych rozwiązań w kuchni, ale cenię też szybkie i proste sezonowe jedzenie! Właśnie dlatego dziś na śniadanie wylądowała u mnie najprostsza z możliwych – dostępna tylko teraz – od końca kwietnia poprzez maj i kawałek czerwca! 

Sałatka ze szparagami (wciąż sklepowe, ale myślę że już za tydzień będzie jakaś jajecznica ze swojskimi), pomidorem (który ku mojej rozpaczy wciąż nie pachnie i nie smakuje jak „pomidor z mojego dzieciństwa”) oraz dużą garścią szpinaku (jeszcze nie swojego, ale już kiełkuje)!

Całość polałam najprostszym z możliwych sosem sałatkowym z olejem i musztardą, jako przyprawy tylko pieprz i szczypta soli. W tym wypadku mniej znaczy więcej!

składniki

 10 zielonych szpargów
 1 garść liści szpinaku
 1 duży pomidor
 2 jajka
 1 łyżeczka musztardy
 1 łyżki stołowe oliwy

sposób wykonania

1

Krótko obgotuj szparagi.

2

Pomidora umyj i pokrój w ósemki.

3

Jajko ugotuj na twardo albo z lekko lejącym się żółtkiem (jajko można zastąpić np. serem mozzarella).

4

Liście szpinaku (lub rukoli, roszponki, sałaty) umyj i osusz.

5

Sałatkę polej sosem musztardowym (łyżka musztardy z dobrej jakości olejem np. z wiesiołka).

Wartość odżywcza

Wielkość porcji 1


Ilość na porcję
Kalorie 354
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 22.4g35%
Węglowodany 13g5%
Błonnik 6.6g27%
Białko 22g44%

* Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 10 zielonych szpargów
 1 garść liści szpinaku
 1 duży pomidor
 2 jajka
 1 łyżeczka musztardy
 1 łyżki stołowe oliwy

Wskazówki

1

Krótko obgotuj szparagi.

2

Pomidora umyj i pokrój w ósemki.

3

Jajko ugotuj na twardo albo z lekko lejącym się żółtkiem (jajko można zastąpić np. serem mozzarella).

4

Liście szpinaku (lub rukoli, roszponki, sałaty) umyj i osusz.

5

Sałatkę polej sosem musztardowym (łyżka musztardy z dobrej jakości olejem np. z wiesiołka).

WIOSENNA SAŁATKA ZE SZPARAGAMI