Opcje drukowania:

ZAKWAS BURACZANY

Porcje1 PorcjaCzas przygotowania30 minut

 3 kg buraków
 1 główka czosnku (polskiego)
 2 łyżki stołowe ziela angielskiego
 1 garść liści laurowych
 1 łyżki stołowe soli
 ew. kromka chleba razowego (bez dodatków, na zakwasie – ja nie daję!)
1

Buraki myjemy i cienko obieramy, kroimy na mniejsze kawałki (ósemki lub plastry) i układamy w dużym słoiku lub naczyniu kamionkowym przekładając obranym czosnkiem i liśćmi laurowymi.

2

Zalewamy przegotowaną i ostudzoną wodą z łyżką soli.

3

Wierzch możemy przykryć kromką chleba (prawdziwego, wysokiej jakości, na zakwasie, bez drożdży i innych zbędnych dodatków). Chleb przyspiesza fermentację, ale niesie też ryzyko, że zakwas nam zacznie pleśnieć.

4

Naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni (5 – 7). W międzyczasie zbieramy z zakwasu białą piankę, która zbiera się na powierzchni.

5

Po kilku dniach próbujemy zakwas i zlewamy go do wyparzonych butelek, trzymamy w lodówce nawet kilka miesięcy.

6

Pozostałe buraki śmiało można wykorzystać do sałatek lub ugotować na nich barszcz.

uwaga,
7

w napoju zrobionym na bazie powyższego przepisu NIE ZNAJDZIEMY:
cukru, niepoliczalnej ilości soli, kwasu sorbowego (konserwant), glutaminianu sodu (wzmacniacz smaku), glutenu ani tłuszczu roślinnego utwardzonego!
Jeśli szukacie tych składników – koniecznie kupcie gotowy barszcz sklepowy (najlepiej w proszku).