Opcje drukowania:

ZIELONA BABKA Z MĄKI OWSIANEJ

Porcje1 PorcjaCzas przygotowania20 minutCzas gotowania45 minutCzas całkowity1 godzina 5 minut

 150 g mąki owsianej
 100 g mąki ziemniaczanej
 4 jaja
 100 g cukru
 180 g masła klarowanego
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 3 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
 1 łyżeczka spiruliny
 tłuszcz do wysmrowania blachy
uwagi
1

spirulinę można zamienić na sproszkowaną pokrzywę lub herbatę matcha albo coś w innym kolorze: proszek buraczany lub sproszkowane owoce np. jagody (można użyć także świeżych owoców lub warzyw, ale ciasto będzie miało wtedy inną konsystencję!).

2

masło klarowane można zamienić na olej kokosowy

3

mąkę owsianą można zamienić na orkiszową, pszenną pełnoziarnistą, ziemniaczaną lub mix mąk bezglutenowych

4

cukier można zamienić na erytrol lub ksylitol – można dać go więcej, jeśli wolisz słodsze ciasta

5

soku z limonki/cytryny nie jest obowiązkowy, ale wg mnie lepiej go nie pomijać – szczególnie w zielonej części ciasta

sposób wykonania
6

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

7

Masło rozpuść i lekko przestudź, następnie połącz z sokiem z cytryny.

8

Mąki przesiej do jednej miski z proszkiem do pieczenia.

9

Jaja ubij z cukrem na puszystą masę (około 10 minut).

10

Do ubitych jaj dodaj przesiane mąki z proszkiem i wymieszaj.

11

Następnie wlej rozpuszczone masło oraz sok z cytryny – dokładnie wymieszaj całość mikserem lub łyżką.

12

Do przygotowanej wcześniej foremki wlej 3/4 ciasta, resztę wymieszaj z łyżeczką spiruliny. Zieloną masę wylej równomiernie na wierzch ciasta.

13

Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 – 45 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 st C.

14

Wystudź w foremce.