Opcje drukowania:

POMYSŁ NA OBIAD – ZIELONE NALEŚNIKI

Porcje1 Porcja

 140 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
 2 jajka
 1 łyżeczka spiruliny
 1 łyżeczka soli
 300 ml wody
 4 łyżki stołowe oleju
1

Wszystkie składniki zmiksuj blenderem lub mikserem i odstaw na kwadrans. Po tym czasie delikatnie wymieszaj łyżką i oceń konsystencję, jeśli ciasto jest za gęste (mąka pęcznieje) dolej wody.

2

Rozgrzej patelnię z małą ilością oleju i wlewaj odpowiednią porcję ciasta. Smaż naleśniki z obu stron i odkładaj na talerz przykrywając je folią, aby nie wyschły (jak wyschną będą się łamały).

3

Nadziewaj czym tylko chcesz – serkiem, szpinakiem, pesto, hummusem, pastą warzywną, mięsem albo dżemem. Naleśniki można mrozić – zarówno suche, jak i już z nadzieniem.

4

Do ciasta zamiast spiruliny możesz dodać sproszkowaną pokrzywę lub szpinak.