Opcje drukowania:

ZUPA CZOSNKOWA – PRZEPIS

Porcje1 PorcjaCzas przygotowania10 minutCzas gotowania15 minutCzas całkowity25 minut

 ½ l domowego wywaru (warzywnego lub mięsnego)
 10 ząbków czosnku
 2 duże ziemniaki
 1 łyżeczka masła
 pieprz, sól, tymianek, natka pietruszki
1

Czosnek obierz i drobno posiekaj (odłóż jeden ząbek) podsmaż na maśle często mieszając, aby czosnek się nie przypalił.

2

W tym czasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki – dodaj do czosnku i smaż chwilę.

3

Ziemniaki z czosnkiem zalej wywarem i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie.

4

Na sam koniec dodaj przyprawy – tymianek, świeżo zmielony pieprz i ew. sól oraz surowy drobno posiekany czosnek.

5

Jeśli przelewasz zupę do kubka termicznego zmiksuj ją na gładko blenderem.

uwagi,
6

ilość czosnku jest różna i zależy zarówno od jego gatunku – są słabsze i mocniejsze w smaku oraz Twojego smaku

7

dla pilnujących IG: zupę można zagęścić serkiem topionym (podobnie jak zupę imbirową) pomijając dodatek ziemniaków