
Zupa imbirowa rządzi! Gwarantuję Wam, że ją pokochacie! To jeden z moich ulubionych gorących kubków! Zupa wprost stworzona na rozgrzewający posiłek w pracy (w sobotę miałam tę zupę na uczelni (9 godzin wykładów) i powiem szczerze, że uratowała mi życie). Smakuje zarówno samodzielnie – pita z kubka termicznego, jak i w towarzystwie grzanek.
Tak, wiem - ma w składzie serek topiony! Jednak pita 2-3 razy do roku nie zrobi Wam krzywdy 🙂 to taki mój mały dietetyczny grzeszek - kocham imbirową!! 🙂
składniki
sposób wykonania
Imbir umyj i pokrój w plastry pozostawiając kawałek korzenia grubości ok. 0,5 – 1 cm.
Plastry imbiru zalej bulionem warzywnym i gotuj około 10-15 minut.
Przecedź i do powstałej zupy zetrzyj na tarce i przetrzyj przez sitko pozostawiony kawałek imbiru.
Dodaj serek topiony i doprowadź do wrzenia. Gotuj tylko do rozpuszczenia serka.
Podawaj z grzankami lub saute jako lekki i rozgrzewający posiłek w pracy (ta zupa idealnie pasuje do kubka termicznego!).
Wielkość porcji 250 ml
Porcje 3
- Ilość na porcję
- Kalorie 61
- % Dziennej wartości *
- Tłuszcz 3.3g6%
- Cholesterol 8.7mg3%
- Węglowodany 6.3g3%
- Błonnik 0.8g4%
- Białko 1.7g4%
* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Wskazówki
Imbir umyj i pokrój w plastry pozostawiając kawałek korzenia grubości ok. 0,5 – 1 cm.
Plastry imbiru zalej bulionem warzywnym i gotuj około 10-15 minut.
Przecedź i do powstałej zupy zetrzyj na tarce i przetrzyj przez sitko pozostawiony kawałek imbiru.
Dodaj serek topiony i doprowadź do wrzenia. Gotuj tylko do rozpuszczenia serka.
Podawaj z grzankami lub saute jako lekki i rozgrzewający posiłek w pracy (ta zupa idealnie pasuje do kubka termicznego!).