ZUPA JARZYNOWA – KLASYKA GATUNKU

Kategoria, TrudnośćŁatwy

Porcje1 Porcja
Czas przygotowania15 minutCzas gotowania30 minutCzas całkowity45 minut

„Ta zupa to mistrzostwo świata!”

Jarzynowa, to zupa, po którą sięgam jak nie mam pomysłu na nic innego. Pełna warzyw i aromatycznych przypraw. Rozgrzewająca i sycąca oraz co najważniejsze – szybka w przygotowaniu! Dość wymówek, że nie masz czasu na długie stanie przy garach! Zupę z powodzeniem można przygotować na dwa dni. Ja na pewno wezmę ją jutro ze sobą do pracy – rozgrzewająca zupa na drugie śniadanie, to coś co lubię! Szczególnie zimą.

Przepis jest na 4 porcje, kaloryczność poniżej na 1 porcję.

składniki

 2 marchewki
 selera
 1 mała pietruszka
 ½ pora
 150 g fasolki szparagowej świeżej liub mrożonej
 4 ziemniaki
 ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, kurkuma, lubczyk (lub domowa kostka rosołowa)
 opcjonalnie kawałek kurczaka lub indyka

sposób wykonania

1

Do dużego garnka wlej 1,5 litra wody i dodaj przyprawy (można je wcześniej zmiażdżyć w moździerzu) – ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy.

2

Jeśli robisz zupę na mięsie dodaj je na samym początku, do zimnej wody i powoli doprowadź do wrzenia.

3

Do wrzącego wywaru dodaj obrane warzywa – mogą być pokrojone na mniejsze kawałki: marchewkę, korzeń pietruszki, kawałek selera, por.

4

Gotuj na małym ogniu około 15 minut, następnie przecedź zupę.

5

Do wywaru dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i fasolkę szparagową. W czasie kiedy ziemniaki z fasolką się gotują pokrój drobno mięso (jeśli zupa była na mięsie), a warzywa z wywaru zetrzyj na tarce.

6

Połącz wszystko w jednym garnku i dopraw do smaku kurkumą, solą, świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli gotujesz zupę w wersji wegetariańskiej dodaj na sam koniec masło.

7

Zupę podaj posypaną posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Wartość odżywcza

Ilość na porcję
Kalorie 108
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 2.5g4%
Cholesterol 6.2mg3%
Węglowodany 16.4g6%
Błonnik 5g20%
Białko 3.5g8%

* Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 2 marchewki
 selera
 1 mała pietruszka
 ½ pora
 150 g fasolki szparagowej świeżej liub mrożonej
 4 ziemniaki
 ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, kurkuma, lubczyk (lub domowa kostka rosołowa)
 opcjonalnie kawałek kurczaka lub indyka

Wskazówki

1

Do dużego garnka wlej 1,5 litra wody i dodaj przyprawy (można je wcześniej zmiażdżyć w moździerzu) – ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy.

2

Jeśli robisz zupę na mięsie dodaj je na samym początku, do zimnej wody i powoli doprowadź do wrzenia.

3

Do wrzącego wywaru dodaj obrane warzywa – mogą być pokrojone na mniejsze kawałki: marchewkę, korzeń pietruszki, kawałek selera, por.

4

Gotuj na małym ogniu około 15 minut, następnie przecedź zupę.

5

Do wywaru dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i fasolkę szparagową. W czasie kiedy ziemniaki z fasolką się gotują pokrój drobno mięso (jeśli zupa była na mięsie), a warzywa z wywaru zetrzyj na tarce.

6

Połącz wszystko w jednym garnku i dopraw do smaku kurkumą, solą, świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli gotujesz zupę w wersji wegetariańskiej dodaj na sam koniec masło.

7

Zupę podaj posypaną posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

ZUPA JARZYNOWA – KLASYKA GATUNKU