Opcje drukowania:

ZUPA KREM Z BURAKÓW

Porcje1 Porcja

 3 małe buraki
 1 duża cebula
 1 marchewka
 1 czerwona papryka
 mały korzeń pietruszki
 1 puszka pomidorów
 1 małe jabłko
 1 l wody
 liście laurowe, pieprz, ostra papryczka, ew. czosnek
1

Cebulę obierz i posiekaj – wrzuć do garnka z oliwą i podsmaż.

2

W tym czasie obierz i pokrój w mniejsze cząstki pozostałe warzywa oraz jabłko.

3

Wszystkie posiekane warzywa (plus czosnek jeśli używasz) przełóż do garnka z cebulą, zalej pomidorami (w sezonie letni zamień pomidory z puszki na świeże) oraz wodą.

4

Dodaj przyprawy i duś około 30-50 minut (aż warzywa będą miękkie).

5

Zmiksuj blenderem, ew. trochę odparuj i podawaj gorące!

6

Zupę można podać z grzankami, pestkami dyni lub kleksem z gęstego jogurtu/śmietany.