ZUPA KREM Z POMIDORÓW

Kategoria, , TrudnośćŁatwy

Porcje1 Porcja
Czas przygotowania10 minutCzas gotowania15 minutCzas całkowity25 minut

Mam nadzieję, że świąteczne zapasy już zjedzone, bo mam dla Was super smaczną i lekką propozycję na przekąskę w pracy. Pierwszy wpis w nowym roku, to kolejny z cyklu pomysł na gorący kubek. Szybka, pożywna, gorąca, aromatyczna… klasyka gatunku, czyli pomidorówka. Idealna na II śniadanie w pracy.

składniki

 500 g pomidorów
 1 mała cebula
 500 ml domowego bulionu
 5 suszonych pomidorów
 2 ząbki czosnku

sposób wykonania

1

Cebulę posiekaj i podsmaż w garnku na oliwie, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż chwilę, a następnie wlej pomidory z puszki oraz pokrojone w paseczki suszone pomidory.

2

Smaż aż sos lekko zgęstnieje. Następnie wlej do garnka bulion.

3

Doprowadź do wrzenia, dopraw do smaku np. domową kostką rosołową i gotuj ok. 15 minut. Pod koniec zmiksuj całość na gładki krem.

4

Podawaj z grzankami, kaszą, ekspandowanymi ziarnami zbóż, podprażonymi pestkami dyni oraz obowiązkowo z „czymś zielonym” – z koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Składniki

 500 g pomidorów
 1 mała cebula
 500 ml domowego bulionu
 5 suszonych pomidorów
 2 ząbki czosnku

Wskazówki

1

Cebulę posiekaj i podsmaż w garnku na oliwie, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż chwilę, a następnie wlej pomidory z puszki oraz pokrojone w paseczki suszone pomidory.

2

Smaż aż sos lekko zgęstnieje. Następnie wlej do garnka bulion.

3

Doprowadź do wrzenia, dopraw do smaku np. domową kostką rosołową i gotuj ok. 15 minut. Pod koniec zmiksuj całość na gładki krem.

4

Podawaj z grzankami, kaszą, ekspandowanymi ziarnami zbóż, podprażonymi pestkami dyni oraz obowiązkowo z „czymś zielonym” – z koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem.

ZUPA KREM Z POMIDORÓW