Opcje drukowania:

ZUPA POMIDOROWA Z CIECIERZYCĄ

Porcje1 Porcja

 1 szklanka ugotowanej soczewicy
 1 średniej wielkości cebula
 2 ząbki czosnku
 3 ziemniaki
 2 puszki pomidorów
 4 pieczarki
 1 łyżki stołowe oliwy
 sól, pieprz, chilli, tymianek, majeranek, oregano
1

Ciecierzycę ugotuj do miękkości (lub jeśli bardzo Ci się spieszy – użyj tej z puszki).

2

Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju/oliwie w dużym garnku, dodaj obrany i posiekany czosnek oraz pieczarki pokrojone w plastry – smaż chwilę, a następnie dodaj pomidory.

3

Dopraw ziołami i świeżo zmielonym pieprzem i duś około 10 – 15 minut.

4

W międzyczasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki – ugotuj je w oddzielnym garnku w małej ilości osolonej wody.

5

Następnie do pomidorów dodaj ciecierzycę oraz ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały. Spróbuj i ew. dopraw do smaku i gotuj pod przykryciem około kwadransa.

6

Na talerzu zupę posyp świeżo posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.