Opcje drukowania:

ZUPA Z KUKURYDZY

Porcje1 Porcja

 1,50 l domowego bulionu
 1 cebula
 4 ząbki czosnku
 2 łyżki stołowe masła klarowanego
 2 puszki kukurydzy (ja dałam bonduelle bez cukru)
 3 ziemniaki
 mały kawałek korzenia imbiru
 kurkuma, sól, pieprz i koniecznie papryczka chilli
1

Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na maśle, po 2-3 minutach dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek.

2

Po chwili (uważaj, aby nie spalić czosnku) dodaj odsączoną i przepłukaną na sitku kukurydzę i podduś chwilę.

3

Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i wlej bulion.

4

Gotuj około 15 - 20 minut wraz z przyprawami.

5

Gotową zupę zmiksuj dokładnie blenderem i podawaj np. z razowymi grzankami, groszkiem ptysiowym lub podprażonymi pestkami dyni.