Opcje drukowania:

ZUPA Z POKRZYWY – WIOSENNY MUST-HAVE

Porcje1 PorcjaCzas przygotowania15 minutCzas gotowania20 minutCzas całkowity35 minut

 4 garście młodych pokrzyw (ja na 2 porcje dałam litrowy słoik liści)
 1 mała cebula
 2 ząbki czosnku
 1 marchew
 2 łyżki stołowe oleju lub masła klarowanego
 2 szklanki domowego bulionu
 23 ziemniaki
 sól, pieprz, gałka muszkatołowa oraz ew. kilka kropli soku cytrynowego
1

Drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę marchewkę zeszklij w garnku na oleju (lub maśle klarowanym), dodaj posiekany czosnek oraz ziemniaki pokrojone w kostkę.

2

Smaż chwilę uważając, aby warzywa się nie przypaliły.

3

Zalej całość bulionem i gotuj kilka minut (aż ziemniaki będą miękkie).

4

Pod koniec wrzuć dobrze wypłukane i drobno posiekane listki pokrzywy (jeśli pokrzywa jest młoda wkrój także łodyżki).

5

Gotuj całość jeszcze ok. 10 minut.

6

Gotową zupę przypraw do smaku solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.

uwaga,
7

do tej zupy nadaje się wyłącznie świeża pokrzywa - nie próbujcie ze sproszkowaną jej wersją!