Kategoria, , TrudnośćŁatwy

Porcje2 Porcje

To jedno z moich kulinarnych wspomnień z dzieciństwa! Lekko cierpka, koniecznie z białym serem pokrojonym w kostkę lub kleksem gęstego jogurtu!! Cudowna zapowiedź lata! 

Przepis jest naprawdę banalny! Zróbcie koniecznie.

składniki

 1 pęczek rabarbaru
 3 szklanki wody
 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  biały ser lub jogurt
 grzanki do podania
 cukier do smaku

sposób wykonania

1

Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki, gotujemy kilka minut w małej ilości wody – lekko ponad poziom rabarbaru. 2-3 szklanki - zależnie od tego jak duży pęczek rabarbaru mamy.

2

Następnie miksujemy blenderem, jeśli to konieczne, to rozrzedzamy odrobiną wody i ew. dosładzamy.

3

Zupę można nieco zagęścić. W tym celu z odrobiny mąki ziemniaczanej (pół łyżeczki na litr zupy) i kilku kropli zimnej wody sporządzamy zawiesinę i wlewamy do gotującej się zupy. Mieszamy energicznie, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.

4

Schładzamy w lodówce i podajemy z grzankami, lanymi kluskami oraz serem twarogowym pokrojonym w kostkę lub gęstym jogurtem.

Wartość odżywcza

Wielkość porcji 1

Porcje 2


Ilość na porcję
Kalorie 250
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 3.2g5%
Węglowodany 37g13%
Błonnik 11g44%
Białko 14g29%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

 

 

Składniki

 1 pęczek rabarbaru
 3 szklanki wody
 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  biały ser lub jogurt
 grzanki do podania
 cukier do smaku

Wskazówki

1

Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki, gotujemy kilka minut w małej ilości wody – lekko ponad poziom rabarbaru. 2-3 szklanki - zależnie od tego jak duży pęczek rabarbaru mamy.

2

Następnie miksujemy blenderem, jeśli to konieczne, to rozrzedzamy odrobiną wody i ew. dosładzamy.

3

Zupę można nieco zagęścić. W tym celu z odrobiny mąki ziemniaczanej (pół łyżeczki na litr zupy) i kilku kropli zimnej wody sporządzamy zawiesinę i wlewamy do gotującej się zupy. Mieszamy energicznie, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.

4

Schładzamy w lodówce i podajemy z grzankami, lanymi kluskami oraz serem twarogowym pokrojonym w kostkę lub gęstym jogurtem.

zupa z rabarbaru