kolacja / lunch / na imprezę / PRZEPISY / sałatki
Ta sałatka, to niekwestionowany hit moich diet (do spółki z gryczaną z rukolą) 😉 Jest prosta, tania, można ją zrobić z resztek pozostałych z poprzedniego dnia. Jest sycąca, smaczna i… pięknie zielona! To doskonały pomysł na lunch do pracy, lekką kolację albo na imprezę!
Jest wegańska, ma niski indeks glikemiczny i gluten. W porcji ma około 350 kcal.
sałatka z kaszą bulgur z zielonymi warzywami
na trzy porcje
- 150 g suchej kaszy bulgur
- 200 g mrożonego groszku
- około 30 g liści jarmużu
- 1 awokado
- 1/2 długiego ogórka
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz, ew. suszone pomidory z czarnuszką (przyprawa)
Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie i odstaw do ostudzenia.
Jarmuż umyj i oberwij liście, wrzuć na patelnię i duś chwilę na oliwie aż liście zwiędną. Ostudź, a następnie posiekaj drobno. Awokado obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Ogórka umyj i pokrój. Groszek ugotuj w osolonej wodzie – przestudź.
Wymieszaj wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w misce doprawiają do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i mixem suszonych pomidorów z czarnuszką (doskonale się komponuje).
Wstaw sałatkę do lodówki, aby się przegryzła.
Sprawdź także inne moje propozycje na sałatki doskonałe do pudełka do pracy lub na spotkanie z przyjaciółmi. Pomysły na sałatki>>