Zainspirowana wpisami na grupach dotyczących ekologicznego stylu życia i zbliżającą się kolejną edycją akcji SPRZĄTANIE ŚWIATA postanowiłam napisać kilka słów o eko-trendzie, który ostatnio obserwuję.

Spokojnie, nie będę Was zniechęcała do plastiku, nie będę pisała, że noszenie własnych woreczków na warzywa uszytych ze starej firanki jest sexy, ale po prostu napiszę Wam kilka zalet według mnie najlepszego i najnaturalniejszego materiału, jeśli chodzi o kontakt z żywnością i na koniec zachęcę do bycia eko… Szkło w kuchni, to powinien być Twój naturalny wybór. Spróbujesz?

szkło w kuchni

Od pewnego czasu można zaobserwować narastający, globalny trend zdrowego oraz ekologicznego stylu życia.

  1. na ścieżce rowerowej coraz częściej spotykam współrowerzystów, czasem na światłach stoję nawet w rowerowym korku 😉
  2. w sklepie zdarza mi się widywać ludzi z własnymi woreczkami na warzywa i owoce – wciąż rzadko, ale jednak!
  3. częściej spotykam się za to z niechęcią do torebek foliowych i wrzucaniem warzyw i owoców luzem do koszyka. To daje nadzieję…
  4. także w składzie produktów spożywczych widać silną tendencję odchodzenia od sztucznych barwników, konserwantów i równolegle narastający popyt na żywność prostą – naturalną, organiczną. To zmusza producentów do zmian w asortymencie i zwiększenie liczby produktów z mniejszą zawartością soli, tłuszczów nasyconych czy cukru.

a przy okazji – sprawdź jak czytać etykiety produktów spożywczych>>

Unikamy oleju palmowego, syropu glukozowo-fruktozowego, odchodzimy od plastiku, zastępując go naturalnymi i wielokrotnego użytku opakowaniami.

To wszystko związane jest nie tylko z naszym zdrowiem, ale również z dbałością o naszą planetę. Z tego też powodu możemy zaobserwować wielki coming back szkła, które stanowi idealny materiał do pakowania, transportu i przechowywania żywności. Ostatnio widziałam nawet płatki owsiane zapakowane w słoik! Wiem, że są też cateringi pakujące posiłki w opakowania szklane wielokrotnego użytku!

Szkło stosowane do pakowania żywności i napojów powstaje dzięki stopieniu mieszkanki piasku, wapienia i sody – naturalnie występujących w przyrodzie surowców. To właśnie ten mix składników nadaje szkłu jego unikatowe właściwości. Jakie?

dlaczego szkło w kuchni?

  1. szkło nie zmienia smaku i zapachu potraw – także tych kwaśnych czy gorących
  2. nie przepuszcza innych substancji – chroni przed utratą wilgoci, świeżości, zapachu
  3. szkło nie wchodzi w interakcję z pokarmami – jest całkowicie bezpieczne, bo nie zmienia składu potraw
  4. i co ważne nie zawiera żadnych syntetycznych substancji
  5. szkło nie tylko zabezpiecza potrawy, ale też przedłuża ich świeżość – ze względu na to, że można je hermetycznie zamknąć
  6. jest bezterminowe – może być wykorzystywane bez końca na różne sposoby – nie tylko kulinarne (oczywiście, dopóki się nie stłucze)
  7. szkło jest higieniczne – z łatwością można je dokładnie umyć, a także wyparzać wrzątkiem lub w piekarniku
  8. szkło jest bezpieczne dla naszej planety
  9. i co również ważne: szkło jest ładne i eleganckie (pod warunkiem, że nie leży porzucone w lesie)

I do tego lasu z ostatniego punku nawiążę, bo z ekologią mam bardzo wiele wspólnego i to od lat, bardzo wielu lat.

Otóż mogę Wam w tajemnicy powiedzieć, ze byłam eko-świrem jak jeszcze nie było to modne 😉 mając lat 3 albo 4 sama z siebie jako dzieciak sprzątałam las już wtedy przerażona tym co się tam działo… wynosiłam z lasu śmieci i układałam gałęzie w jedną kupkę, żeby był porządek, bo w lesie zawsze musi być czysto! 😉

A Ty, jakie masz ciekawe historie związane z byciem eko? Dopiero zaczynasz, jesteś już prężnie działającym aktywistą czy może spotkały Cię z tego tytułu jakieś nieprzyjemności?

Czekam na Twoje opowieści do końca miesiąca – tu w komentarzach na blogu, na Fp pod wpisem lub na Instagramie 🙂 najciekawsze nagrodzę książkami, które miałam przyjemność recenzować – wszystkie pozycje od wydawnictwa Galaktyka.

Wyniki zostaną opublikowane na FP – polub od razu, aby ich nie przeoczyć 🙂