E-prolinea.pl

Blog tematyczny o zdrowiu, sporcie i diecie

DietaZdrowie

Szparagi to świetne warzywa do wykorzystania w kuchni

Szparagi to świetne warzywa do wykorzystania w kuchni

Sezon na szparagi to świetny czas na to, by spróbować wielu potraw z tymi produktami. Dobrze jest zatem poznać zalety tych warzyw. Warto też zaznaczyć, że mogą również je spożywać także dzieci.

Kiedy zaczyna się sezon szparagowy?

W zależności od pogody sezon na szparagi może trwać od końca kwietnia do nawet końca czerwca. Wtedy jest to najlepszy okres na to, by spróbować pysznych dań ze świeżych szparagów. Warto też dodać, że warzywa te, które są kupione w sezonie, mają niesamowity aromat i zapach.

Dlaczego warto jeść szparagi?

Przede wszystkim dlatego, że są one bardzo zdrowe i mogą je jeść również dzieci. Są to warzywa niskokaloryczne i dietetyczne, przez co są one tak często wykorzystywane w różnych potrawach. Zawierają sporo witamin takich jak E, C czy B1 i B2. Działają korzystnie z dolegliwościami układu moczowego. Warto też dodać, że w szparagach znajduje się także kwas foliowy, który korzystnie wpływa na nasze zdrowie.

Jak wybrać dobre szparagi?

Dobrze jest, by przy zakupie tych warzyw kierować się głównie świeżością i jakością. Należy też mieć na uwadze, że warzywa te mogą mieć różną grubość, co ma znaczenie w procesie gotowania. Gdy chcemy mieć pewność, że wybierzemy zdrowe i pyszne warzywa, to musimy szukać takich szparagów, których główki są zamknięte i nieuszkodzone. W przypadku białych szparagów bardzo ważny jest kolor. Warzywa te nie powinny posiadać żadnego nalotu, który może stwierdzać to, że nie są to zbyt świeże szparagi. Warto też zwrócić uwagę na zapach, który powinien być przyjemny. Dzięki temu można wybrać świetne warzywa, które można zjeść ze smakiem.

Jak długo gotować te warzywa?

Przygotowanie szparagów do gotowania nie zajmuje zbyt dużo czasu, jednak trzeba je dobrze obrać tak, by danie wyszło smaczne i aromatyczne. Dlatego też przed gotowaniem należy przepłukać je w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem. Następnym krokiem jest odcięcie zdrewniałych końcówek. Warto dodać, że takie końcówki można użyć do bulionu, dzięki czemu nie wyrzuci się żadnej części szparagów. Warzywa te można pokroić na mniejsze części, gdy nie mamy odpowiedniego garnka. Gotowanie szparagów ma znaczenie także to, jakie danie ma z nich powstać. Najczęściej jednak gotuje się je około trzydziestu minut.

Jakie potrawy można stworzyć ze szparagów?

Te zielone warzywa można wykorzystać do potraw z makaronami czy z mięsem. Można również je spożywać bez żadnych dodatków. Wszystko zależy od tego, jakie kulinaria są nam bliższe i z jakiego regionu pochodzimy. Z powodzeniem da się wykorzystać także te warzywa do świetnych dań dla dzieci. Dzięki temu również najmłodsi będą mogli spróbować wspaniałego smaku tych warzyw.

Dobrze jest zatem wykorzystać sezon szparagowy na to, by wypróbować różne potrawy z udziałem tych warzyw. Dzięki temu można poszerzyć swoje kulinaria o nowe przepisy i dania, które będzie mogła jeść zarówno najbliższa rodzina, jak i goście, którzy przyszli na uroczysty obiad. Warto dodać, że dania z takich warzyw można również traktować jako dodatek do głównej potrawy.

AKTYWNIEWMIESCIE

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.