E-prolinea.pl

Blog tematyczny o zdrowiu, sporcie i diecie

Zdrowie

Tradycyjne polskie pierogi – sekret ciasta i farszu

Tradycyjne polskie pierogi – sekret ciasta i farszu

Pierogi to jedna z najbardziej tradycyjnych i znanych potraw w Polsce. Ale nie tylko, również inne kraje posiadają własne receptury na sporządzenie podobnych potraw, które mogą różnić się zarówno rodzajem składników na ciasto, farsz, jak i kształtem oraz sposobem przyrządzania. Niemniej niemal każda gospodyni domowa posiada własny przepis na swoje popisowe danie z pierogami w roli głównej.

Ciasto – w czym tkwi sekret?

Kulinaria związane z przygotowaniem takiej potrawy jak pierogi przekazywane są często z pokolenia na pokolenie – to, w jaki sposób babcia przygotowywała ciasto, przechodzi również na córkę, a ostatecznie także na wnuczkę lub wnuczka – mężczyźni również lubią wykazywać się przy sporządzaniu tej wyjątkowej potrawy. Głównymi składnikami jest mąka oraz woda, ale zdarza się i tak, że dodawane są do niego także jajka oraz tłuszcz. Dzięki temu można uzyskać inną konsystencją ciasta po ugotowaniu, a w tej kwestii decydują przede wszystkim indywidualne preferencje smakowe. Niemniej oczekuje się, że ciasto na pierogi będzie cienkie i lekko twarde, choć niektórzy preferują wariant grubszy i bardziej miękki.

Farsz, czyli serce pieroga

Nie tylko ciasto, ale również farsz – kulinaria pod tym względem także są bardzo różnorodne, ale można przede wszystkim wyodrębnić dwie drogi – pierogi sporządzane na słodko oraz na słono. Słone farsze do pierogów tak naprawdę mogą być przygotowane z najróżniejszych składników. Najbardziej znane to oczywiście farsze na bazie kapusty oraz grzybów, ale nie tylko – wypełnienie pieroga to także samo mięso, ziemniaki z białym serem, a nawet soczewica czy szpinak – wariacje w tym temacie są bardzo różne i z powodzeniem można w tym zakresie dopuszczać się najbardziej wyrafinowanych eksperymentów.

Pierogi na słodko to również różnorodne warianty tej potrawy. Przede wszystkim do pierogowego ciasta można nałożyć różnego rodzaju owoców takich jak truskawki, wiśnie, jagody czy nawet jabłka. Ponadto nadziewa się je również białym serem przyrządzonym na słodko również często z dodatkiem owoców, np. brzoskwiń. Dzięki temu otrzymujemy danie obiadowe na słodko, które znajduje przede wszystkim swoich fanów wśród dzieci. Takie słodkie pierogi najczęściej podaje się polane masełkiem lub śmietaną i jeszcze dodatkowo obsypane cukrem.

Dodatki do pierogów i sposób podania

Najważniejszą zasadą jest to, że w każdym pierogu powinno znaleźć się jak najwięcej farszu. Ponadto pieróg powinien być na tyle skutecznie sklejony, aby do środka nie dostała się w czasie gotowania woda. Ważne są także dodatki oraz sposób przyrządzania. Przede wszystkim można podawać je ugotowane w wodzie, a następnie polane tłuszczem – w przypadku tych słodkich stosuje się masło zrumienione z bułką tartą czy śmietanę, a pierogi wytrawne polewa się skwarkami, boczkiem czy zrumienioną na oleju cebulą. Zimne pierożki można odsmażać na patelni – są wtedy chrupiące, co również ceni sobie wielu miłośników tego dania. To polskie danie przyrządzane jest w każdym domu co najmniej kilka razy w roku lub znacznie częściej kupowane gotowe w sklepie.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.